Kutak za roditelje

Pročitajte općenito obavijesti za roditelje i pogledajte sadržaje u zaštićenom dijelu stranice

Odvikavanje od pelena

Kada je pravo vrijeme za odvikavanje od pelena?

Odgovor na postavljeno pitanje potražite i prepoznajte u ponašanju svoga djeteta. Kontrolirati mišiće djeca su naučila u prvoj godini života, a sada je vrijeme da nauče kako kontrolirati nuždu. Kada će im to uspjeti ne zavisi od njihove volje nego od stupnja razvoja. Svijest o izlučivanju i njegovo kontroliranje velik su korak na putu do djetetove samostalnosti. Djetetov temperament u svemu tome može odigrati ključnu ulogu. Mirnom i osjetljivom djetetu obično treba vremena da svlada svaki pojedini korak odvikavanja od pelena pa treba čekati da samo odluči kada će biti spremno za sljedeći korak. S druge strane, aktivno dijete isprva neće htjeti dugo sjediti na svojoj kahlici. Igrom i glumljenjem svakog pojedinog koraka ili izradom modela od gline/plastelina dijete lakše shvaća cijeli postupak.

 

7 znakova koji nam pokazuju da je dijete spremno za odvikavanje od pelena (svi moraju biti postignuti):

 • Dijete više nema potrebu da se stalno kreće ili stoji na nogama – u stanju je mirno sjediti neko vrijeme i zaokupiti se nečim drugim
 • Ovladalo je receptivnim jezikom – razumije što mu govorite, mada možda ne priča, može slijediti uputu
 • Može reći ne, jer ne želimo da dijete to radi da nas usreći, nego da usreći samo sebe
 • Počinje stavljati stvari na svoje mjesto
 • Počinje vas oponašati (curice se počinju ponašati kao mama, igraju se kuhanja i slično, a dječaci oponašaju tatu)
 • Dijete počinje obavljati nuždu u predvidivo vrijeme – ostaju suhi 1-2 sata u komadu
 • Dijete postaje svjesno svoga tijela- daje do znanja da je smočilo pelene, čak i gunđa dok osjeća kretanje u crijevima. Imenuje svoja postignuća, zna je li kakilo ili piškilo

Najnovije statistike dječjeg napretka u odvikavanju od pelena u dobi od 2 do 5 godina:

 • 22% izlazi iz pelena u dobi od 1,5 do 2 godine
 • 60% izlazi iz pelena u dobi od 3 godine
 • 88% izlazi iz pelena u dobi od 3 do 3,5 godina
 • 20% još uvijek mokri u krevet u dobi od 5 godina

 

Roditelji, odgojitelji i druge odrasle osobe s kojima je dijete u kontaktu, trebali bi biti strpljivi i snošljivi te spremni odati priznanje djetetovim naporima da se od pelena odvikne vlastitim snagama, korak po korak. Dijete možda nije spremno za odvikavanje od pelena onda kada je roditelj za to spreman.

 

Kada krenete s odvikavanjem nemojte odustajati. Nabavite si prije toga puno gaćica i kada idete negdje van uvijek uzmite sa sobom dovoljno rezervne odjeće. ako su djeca spremna, većina njih uspije kontrolirati nuždu za tjedan ili dva.

 

Preporučena literatura:

 • Brazelton, T. B., Sparrow, J. D. (2004.) Odvikavanje od pelena. Brazeltonov pristup. Ostvarenje

O nama

Dječji vrtić „Sunčeko“ mjesto je odgoja i obrazovanja djece predškolskog uzrasta koji skrbi o cjelovitom razvoju svakoga djeteta te primjenjuje pristup temeljen na njihovim osobnim i razvojnim karakteristikama, preferencijama i potrebama.

Pratite nas na Facebooku